kryssogtvers.com

Nyheter

Gjestebok

Dagbok

Bilder

Media

Hvem er vi?

Forberedelser


Motivasjon

Kultursida

Linker


Spørsmål og kommentarer vedrørende denne side kan rettes til webansvarlig

Copyright © 2004 Dagny Lysaker

 

Forberedelser


Ruta

Vi har surfa den del på nettet og sett hvor andre har gått. Vi kan ikke bruke for lang tid på turen og har derfor planlagt en slags "korteste vei" rute. Men det skal være en tur, så vi har passet på så vi kommer innom noen kroker vi aldri har vært. Vi har valgt å bo i telt både fordi vi sikkerhetsmessig alltid har med oss huset vårt, og for å bli litt friere i endelig rutevalg.

Kari, Anne Kristin, Liv Berit og Kari planlegger ruta på karta til Halvor.

Vi har lagt en grovplan for ruta på småflykart i 1:250 000. (Tusen takk for lånet Halvor!) Denne grovruta har vært utgangspunktet når vi plukket ut hvilke 1:50000 kart vi trengte. Tidligere har man lett fått sponset kart av Statens Kartverk, men produksjonen av disse kartene er nå privatisert. Ugland IT trykker kartene og er visst bare interessert i å tjene penger. De ville derfor ikke gi oss et øre i rabatt selv om vi skulle kjøpe 115 kartblad! Redningen ble Øyvind Thommassen og Halvor Danielsen. De har begge gått denne turen før, og vi har fått låne kartene deres! Tusen millioner takk!
Hvor mange dager vi planlegger å bruke på de forskjellige etappene er estimert ut fra "fingerlengde-prinsippet". Vi har laget en grovplan der vi tar utgangspunkt i muligheten for å sende pakker og proviantere. Den endelige detaljerte ruta planlegges ikke nærmere, vi tar det etter vær og føreforhold!

Grovruta kan dere se her.

Toppen

Hytter

Selv om vi primert har tenkt å bo i telt, kommer vi til å bo inne når anledningen byr seg. Vi skal ha med turistforeningens standardnøkkel. I tillegg til DNT-hyttene så har Statsskog en del hytter man kan ta inn på om uhellet skulle være ute eller værgudene blir riktig kranglete.

Oversikt over hyttene langs ruta ligger her.

Toppen

Poststeder

For at sekkene ikke skal bli for tunge vil vi proviantere ganske ofte. Vi kjører den lette middagsvarianten med Real turmat og får dette tilsendt av snille foreldre. Takk! I disse postpakkene har vi også fordelt kart og litt andre ting vi kommer til å trenge, som såpe, shampoo, fyrstikker og skismurning.

Oversikt over poststedene vi skal innom ligger her.

Toppen

Utstyr

Vi hadde en del utstyr fra før, men trengte også noe nytt. På en så lang tur vil vi rett og slett slite ut en del ting. Vi ville derfor også skaffe oss noe som vi hadde fra før, men som vi regner med blir "brukt opp" på turen. Vi prøvde her å få noen til å sponse oss. I og med at vi var fem jenter håpet vi at prosjektet var litt mer spesielt enn "alle andre" og at vi hadde en viss reklameverdi. Det har ikke vært så lett, mye nei å få, men vi endte til slutt opp med noen gode tilbud.

Pulk eller sekk??
Den største diskusjonen vi har hatt er hvorvidt vi skal gå med pulk eller sekk. Ingen av oss hadde erfaring med pulk fra før, så vi har spurt mange. Flertallet av våre turvenner som har prøvd pulk var ikke videre fornøyd. Vi prøvde såvidt pulk selv også, og fant ut at man hvertfall må ha godt feste og at hvis vi skulle dele pulk, ville den som dro bli VELDIG mye tregere. Fordelen med pulk er at man sparer kroppen for en stor belastning, og man trenger ikke være like sparsommelig med vekt og volum. Pulk er veldig bra på flate strekker med godt "pulkføre." Bakdelene er som nevnt før at man blir veldig treg og er avhengig av superfeste. I bratte moter, nysnø og skogsterreng blir den en kjempebrems og rådene vi fikk var at vi måtte belage oss på mye hating. Vi har lest om fler som har starta med pulk, men som har sendt den hjem underveis, mye på grunn av hating. Vi har derfor valgt å gå med sekk. Vi må trimme vekta maksimalt, og blir det for ille får vi heller skaffe en pulk.

Oversikt over utstyr vi tar med oss ligger her.

Etter endt reise har vi masse erfarng hvordan utstyret fungerte. En utfyllende utstyrsrapport finner du her.

Toppen

Tips og erfaringer

Sekk/pulk
Vi har ikke angret et sekund på valget av sekk framfor pulk. På denne turen er det alt for mange strekninger der pulk IKKE egner seg. Sekkene var tunge, men det gikk veldig bra. Så lenge man er nøye med hviledager og ikke er for ambisiøs i starten er sekk helt overkommelig. Korte dager og hyppige hviledager i starten er viktig for å ikke dra på seg noe senebetennelser eller annet tull.
Vann
Det tar lang tid å smelte snø, men det er fult mulig å finne vann eller hvertfall slush. Vi passet på å campe i kanten av vann og fant som regel etter kort tids graving, overvann på isen. På slutten når det varmt om dagen og kaldt om natta og lite snø som isolerer har overvannet en tendens til å fryse. Da er det lettere å finne vann på elvene, elveoser, men her må man være litt forsiktig.
Teltstenger
I kulde mister strikken i teltstengene fort elastisiteten. Dette medfører alt for lang strikk. Det lønner seg å kutte strikkene så de er veldig stramme før man reiser, men selvfølgelig ikke for stramme.


Toppen

Takk

for gode tilbud